joi, 30 noiembrie 2017

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009

33.

Ieșirea 31, 13-15: „«Poruncește-le tu fiilor lui Israel: Băgați de seamă și păziți zilele Mele de odihnă, căci ele sunt semn între Mine și voi din neam în neam, pentru ca voi să știți că Eu, Domnul, Eu sunt Cel ce vă sfințește. Păziți așadar ziua de odihnă (...) cel ce o va întina, acela cu moarte va fi omorât, și tot cel ce va face întrînsa vreo lucrare, sufletul acela va fi stârpit din neamul său. (...) a șaptea zi, cea de odihnă, odihnă sfântă va fi ea pentru Domnul; tot cel ce va lucra în ziua odihnei, cu moarte va fi omorât»”.

La început mi s-a părut că-i doar afirmarea unui dat biologic, prin care suntem preveniți în legătură cu riscurile unei munci neîntrerupte. Adică: „Mai ia o pauză, Dorele, dacă nu vrei să-ți plesnească inima de la atâta gletuit!” O sentință rostită pe limba unor înapoiați care n-ascultau decât de puterea morții. Dar, citind din Numerii 15, 32-36, s-a spulberat orice dubiu – Dumnezeu deschisese sezonul de vânătoare: „La vremea când fiii lui Israel erau în pustie, au găsit un om adunând lemne în ziua odihnei. Iar cei ce l-au găsit (...) l-au adus în fața lui Moise și Aaron și antregii adunări a fiilor lui Israel. Și l-au pus sub pază, pentru că încă nu era hotărât ce anume să-i facă (Car va să zică nici ei nu-l luaseră-n serios pe Doamne-Doamne; probabil că de-aceea au și uitat ce se cuvenea să facă în astfel de situații). Atunci a grăit Domnul către Moise, zicând: «Acest om trebuie dat morții; întreaga obște să-l ucidă cu pietre afară din tabără!» (...) acolo, afară din tabără, întreaga obște l-a ucis cu pietre, așa cum Domnul îi poruncise lui Moise”.

Ca peste sute de ani, Iisus Hristos (Cuvântul lui Dumnezeu, Vocea pe care a auzit-o Moise și Profeții, Cel care a plinit Legea) să rostească faimoasa: „Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă (Marcu 2, 27)”. E ca și când, știind că greșise, dând gherțoilor o poruncă absurdă, acum e dispus s-o repare prin ocară, suferințe și moarte.

Ei, asta da lovitură de teatru!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu