sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Oameni şi câini


Cățeaua începu să latre de cum pusei mâna pe clanță. Nu era nevoie s-o deschid pentru a înțelege că, nici în ruptul capului său neîmblânzit, cu zgardă de piele la gât, prinsă cu lanț de-un nuc, n-avea nici cea mai mică intenție de-a mă accepta în grupul celor pe care nu i-ar fi mușcat.
Din capătul celălalt al curții, mătușa mi-a strigat să fiu atent, să nu m-apropii prea mult – doar câteva zile, până se obișnuiește cu mine –, adăugând că-n câteva minute va sosi o mașină și-o să merg la unchiu. Îs băieți buni, zise ea, șoferi de camion..., despre care aveam să aflu mai multe în decursul vacanței de vară, simpatici..., dintr-un anumit punct de vedere, cu care am interacționat, în modul meu, pe durata celor cincisprezece minute, cât le-a luat să-și pornească mașina, să conducă și să oprească la destinație.

  Hai, că mănânci la el.

  Dar mami?...

  Las-o pe mă-ta, că doar n-o steie toată ziua după curu’ tău! Apare ea mai târziu. Să vină Gheorghe de la muncă. Stă și el ca tot omul, ciugulește ceva, ș-apoi l-oi ruga să mergem ca să te luăm.

Stânjenit de neașteptatul situației, mai mult mămos decât fricos, am ascultat-o.

  Vezi că-ți dau un pachet. Să nu-l pierzi!

Cum aveam să-l pierd, de vreme ce urma să merg cu mașina, nu știam, dar nici n-am întrebat-o. Și nici cât de mare era coletul. N-a fost nevoie: în câteva secunde, timp în care a cotrobăit prin cămară, am și văzut-o cum iese c-o sacoșă.

  Na! Asta tre’ s-ajungă la unchi-tu Mirel.

Vârâi o mână în plasa legată cu sfoară de cânepă, și, când mai aveam puțin ca să ating hârtia de ziar în care erau ambalate ouăle, tușa îmi dete una peste braț și mi-l trase afară.

Pe stradă, în soarele ce-și arunca toropeala pe asfaltul încă intact al șoselei comunale, se auziră slabe huruituri ce-și întețeau prezența, precum și niscaiva fluierături și strigăte de salut ca-ntre neamurile barbare demult apuse, pe care le simțeam că se apropie de poarta îndărătul căreia, mătușa îmi ridicase deja sacoșa la nivelul umerilor, fapt ce m-a speriat, crezând că mi-o pune-n spate, și, cu mâna streașină la ochi, privi în direcția din care veneau toate aceste sunete. Mă atinse pe umăr și-mi zise:

  Ieșim. Țin-te de mine!

Am urmat-o cu supunere, uitându-mă cum trage zăvorul, cum își trece mâna, de sus în jos, pe rochia de vară și cum își aranjează breteaua ce alunecase până la cot.
Nu mică mi-a fost mirarea când, ieșind din spațiul limitativ al curții, am văzut nu o mașină obișnuită, ca a multor oameni de la oraș, ci un ditai animalul, cu mațele ghiorțăind la maximum, cu labele cât casa, duhnind a cauciuc și bitum încinse, la a cărui ureche n-aș fi putut s-ajung, dacă mătușa nu m-ar fi luat în brațe și nu m-ar fi așezat pe talpa găurită a locului unde se pune piciorul, iar unul dintre cei doi flăcăi nu m-ar fi prins și nu m-ar fi tras pe banchetă, lângă geam, urmat de plasa ce cântărea jumătate din kilele mele, uimit de grozăvia aceasta pentru adulți, care, în ciuda alcătuirii mastodontale ce-mi dădea fiori, a fost numită, simplu și pitoresc, Rabă.
Privind-o pe tușa Vichi cum îi dă ultimele indicații băiatului de la volan, și-apoi cum dispare pe poartă, n-am băgat de seamă cum era pictată cabina. Tot interiorul, de la portiere până la plafon, exceptând parbrizul și bordul, era ticsit cu postere înfățișând femei în postúri care mai de care mai provocatoare. În nuanțe albăstrii, decolorate de soare, erau lipite unul lângă altul c-un soi de pastă corozivă, aplicată, după cât se vedea, cu degetul, îngălbenindu-le la colțuri, asemenea unei ciuperci de hârtie.
În viața mea n-am fost atât de nervos. Din boxele maronii ieși combinația între o manea sârbească și-un cântec grecesc, cântată de o femeie excitată la culme, ce nu mai păstra nicio urmă de convenție artistică. Era pierdută, cu tot cu microfon, într-un ocean de sinceritate incredibilă.

  Ce vru muierea?

  Să nu-l las să se uite prin cabină și să nu-i sparg ouăle. Când oprim să-l dăm jos pe micuț, ne luăm și noi cinci. Pe rândurile de sus îs cele de găină.

Atunci, întorcându-și spre mine fața lată, îmi zise de parcă l-ar fi luat în serios:

  Auzi, bă, ăla micu!?... Ochii la șosea! îndemnându-mă, c-o ridicare de cap, să mă uit deasupra oglinzii retrovizoare, unde se aflau trei femei goale, cu păr bogat, pân la fund, ce-și dezveleau sânii de mărimea lubenițelor puse la murat, pe sfârcuri cu câte un x negru, urmare a unui accident de care el ar fi știut.

Blond, cu pielea bronzată, purta o cămașă verde cu mâneci scurte și un pantalon de pânză neagră. În picioare, acum descălțat de ei, niște șlapi prăfuiți, pe care își sprijinea călcâiele.
Șoferul, brunețel și tras la față, avea, spre deosebire de colegul său, un simț acut pentru muzică, și fredona încontinuu melodia ce zgâria nu doar timpanele, ci și plasa de aluminiu a difuzoarelor, ce ieșise din șuruburi. Din când în când, cel din mijloc îl întrerupea, punându-i tot felul de întrebări, și-și scotea – floricele de porumb – țigările din buzunar.

  Carpați cu filtru...

Evident că nu m-am abținut și m-am uitat prin cabină. Faptul i-a atras atenția, și, ghiontindu-l pe celălalt, voí să-mi dea de-nțeles că-i cu ochii pe mine. Pe dracu!
Până s-ajungem la unchi-miu, n-am făcut decât să mă uit la cucoanele dezbrăcate din jurul meu, care, spre bucuria mea, n-aveau nicio jenă în a-și etala păsărica. Atât de tare am fost luat de val, încât am uitat de ouăle de la picioare, și nu de puține ori am fost rugat să nu mai lovesc în sacoșă. Unde mai pun că cei doi băieți de țară, dorind să mă impresioneze cu realizările lor sexuale, demonstrând astfel cât îi duce capul, s-au pornit să discute, fără perdea, despre unele și despre altele, grase și slabe, blonde și șatene femei, pe care, nu de mult, le-au avut la pat, la pădure și chiar în cabină, pe locurile unde stăteam acum, privind la treimea țâțoasă de deasupra capetelor noastre, simțind că nu departe de noi, într-o lume a ideilor, am fi putut să ne alegem fiecare câte-o lăptăreasă. Undeva, într-o proximitate sperată, sârboaica ce se tânguia în difuzoare, ne-ar fi deschis cerurile amorului și ne-ar fi acompaniat până la finalizare, când prinși de pulpele zeițelor, în costumele protopărinților, am fi dezlipit, cu dinții, bucățile de izolir de pe gurguie, destupându-le sânii, și ne-am fi lăsat hrăniți de laptele galactic fermentat între stele, ele ar fi gemut de plăcere, leșinându-ne în brațe, iar maneaua s-ar fi stins, ca nimica, lăsând loc Odei bucuriei.
Că-n brațe o ținuse și șoferul pe una Crina, ce lucra la bufet, și tot în cabină, dar pe la spate cumva, iar săraca fată, căreia „nu-s’ ce nu-i convenea”, după ore de tratative, precedate de zile în care i-au fost oferite mici atenții, a consimțit dorinței nestăvilite a bărbatului și s-a lăsat atinsă în locul în care nici soarele nu răsare, încât, conform spuselor șoferului, n-a mai putut să țină-n ea și și-a dat drumul.

  A dracului cățea! Se câcă pe ea.

Nefiind familiarizat cu subtilitățile cuvintelor, n-am putut să asociez frazele celor doi interlocutori de care mă despărțeau ani buni de viață, iar până la sfârșitul verii, când mi-a fost dat să trăiesc o revelație, am fost convins că ei au vorbit, din experiență proprie, despre două lucruri total distincte.
Abia atunci, cu relatarea câinelui care se cufurise, am început să mă uit în față, la șoseaua flancată de case pipernicite, și să mă gândesc la o posibilitate, încercând să găsesc legături între ce i-o fi spus mătușa Vichi și ce nu trebuia să aflu, pentru c-o astfel de conexiune fizică, între două ființe diferite, era de neînchipuit și de neacceptat pentru mine. Iar după ce l-am văzut că-și scoate limba din gură și se-apucă să imite, recapitulând orgasmic, gesturile sărmanului animal, mi-a venit să vărs. Fapt petrecut în noaptea respectivă, când – după o porție frugală de cartofi prăjiți, presărați oltenește de jur împrejurul unui ou de rață – n-am mai putut să mă-mpotrivesc stomacului, vomitând pe covorul în care m-am împiedicat, aterizând în genunchi.
M-am spălat la o țeavă terminată într-un robinet ce scârțâia și când îl închideai și când îl deschideai. Totul era cufundat în beznă, și doar luna și-ale sale prietene mă mai puteau ajuta în bâjbâiala mea posttraumatică. Cișmeaua era situată aproape de gardul dincolo de care, sub ramurile nucului, stătea javra. Pesemne că dormea sau mă aștepta.
Știam că unele animale văd pe-ntuneric, însă nu eram sigur dacă potaia se număra printre ele. Dacă m-aș fi apropiat sau dacă aș fi încercat să trec în grădina ce se-ntindea până la poalele dealului, mai mult ca sigur că s-ar fi pus pe hămăit, trăgând de lanț ca să-l rupă. Dar nu s-a-ntâmplat. Amândoi eram conștienți de zidul dintre noi, și probabil că și ea fusese stoarsă de căldura zilei. Așa că mi-am imaginat doi ochi de cățea, mi-am luat inima-n dinți și-am zis ca pentru mine:

  Da dacă află mama?

M-am întors imediat, și, la rugămințile ei, mi-am băut ceaiul. A urmat Îngerașul, adormind în mai puțin de-un minut.
În scurt timp, eu și câinele mătușii eram cei mai buni prieteni. Nu știu de ce camionagiul a avut nevoie de mai multe zile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu