sâmbătă, 1 aprilie 2017

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009

11.

Revenind la Arsenie Papacioc și la faptul că trebuie să mărturisim drept credința cea adevărată. Cum vine asta – drept? Și cum anume – adevărată? Cine garantează ce? Și mai ales cui? Cine învață pe cine? Cine primește de la cine cateheza ce mustește de har? Și cine ne asigură că e îmbibată de har, că e cea adevărată?

Ne jucăm cu vorbele asemeni unui jongler ce aruncă în aer ouă nefierte. Numai că el desăvârșește un tip de divertisment, o anumită artă, pe când noi facem omletă și nu amuzăm pe nimeni.

„Ci cuvântul vostru să fie: Da, da; nu, nu. Iar [ceva, orice] mai mult decât acestea, de la cel rău este (vine)” – Matei 5, 37. Oare aceste cuvinte au fost luate în considerare când, în vremurile „de glorie” ale creștinismului, s-au întocmit matrițele viitoarelor catihise? Dacă da, să ni se demonstreze, iar de nu – ochii la ușă și-un veloce joc de glezne. Asta așa..., ca să nu mai pomenim de Canoanele Bisericii, fie ele ale Sfinților Apostoli, ale Sfintelor Sinoade Ecumenice sau ale Sfinților Părinți. Pentru că cine – în judecata lui cu lumea – a putut fi obiectiv în ceea ce a spus sau a scris? Cine a putut să spună și cine poate să o facă acum, precum Socrate demult: „Zeul, să știți bine – el îmi poruncește acestea”?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu