luni, 1 mai 2017

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009

14.

„...de aici înțelegem dragostea lui Dumnezeu, dar și înțelepciunea Sa, pentru că, golindu-Se pe Sine, l-a îndumnezeit pe om...” – Nicodim Aghioritul

 

Golindu-Se pe Sine..., dar nu de Sine. Cu alte cuvinte, s-a smerit, deșertându-se pe sine în corpul unui „muritor”, dar n-a renunțat cu totul la slava (puterea) sa. Dacă și-ar fi lăsat deoparte forța divină, n-ar mai fi putut să facă minunile pe care le-a făcut: nici vindecările demonizaților, nici înmulțirea pâinilor, nici predicile flamboiante, nici Patimile, nici Crucea, nici învierea trupului său, nici înălțarea la Ceruri, nici șederea de-a dreapta Tatălui ș.a.

E adevărat că n-a venit cu fanfară și alai, dar când a plecat de pe pământ a făcut-o cu de la sine putere; prin urmare – ca nimeni altcineva înaintea lui. Iar asta nu-i de ici, de colo. Umilința însă l-a caracterizat pe tot parcursul vieții sale pământești. Lucrul acesta este în continuare bătut în cuie (și la propriu, și la figurat). Iar, prin această modestie firească, Fiul lui Dumnezeu a izbutit să ne izbăvească de pericolele unei morți veșnice, dându-ne pildă propria sa viață.

Așadar, nu putem fi condamnați doar pentru că am făcut sau facem apel la paternitatea noastră divină (acum, după ce Iisus Hristos s-a înfrățit cu noi), dar în cazu-n care ne lăsăm vrăjiți de această glorie ce ni se dă la naștere (unii afirmând că ni s-ar oferi la botez), cu siguranță vom ajunge să dorim mai mult și vom căuta să ne îndumnezeim singuri; ceea ce, contrar unei logici de bun-simț, este imposibil de realizat.

Mințindu-ne că suntem plini de slavă, când de fapt suntem full of shit, nu mântuim pe nimeni, nici măcar pe noi. Credem că suntem în stare să judecăm pământul, dar acțiunile noastre sunt nelegiuire și țipăt (Isaia 5, 7, Septuaginta).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu