sâmbătă, 20 mai 2017

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009

15.

Mucea care duce crucea

 

În perioada grădiniței obișnuiam să spunem așa când unuia dintre cei ce de-abia reușeau să-și lege șireturile îi curgea nasul și, din proastă educație sau ignoranță, lăsa ca zeama gumoasă a foselor nazale să i se prelingă până pe bărbie.

Adesea, aceasta se întâmpla după ce ne certam sau ne luam la bătaie. Veriga cea mai firavă ceda și instantaneu îl podideau lacrimile. Și ca să punem în evidență această „slăbiciune”, făcând-o cunoscută întregii grupe de preșcolari din care făceam parte, îl arătam cu degetul și-l numeam Mucea care duce crucea. Și mare rușine cădea pe capul celui care nu putea să se abțină și continua să scâncească.

Nu știam cine inventase această sintagmă, însă eram siguri de efectele ei. Puteai să fii copilul unui tractorist cu juma de normă, nimeni nu-ți avea treaba, dar dacă, din varii motive, îți curgeau mucii în farfurie, ăla erai. Te răstigneau cât ai fi zis Piua! Nici n-aveai timp să-ți scoți batista din buzunar sau (după caz) să-ți ridici mâneca. Degeaba sperai că n-are să te observe nimeni și îți puneai speranțele în cel mai coșcogea coleg de grădiniță. El era primul care-ți bunghea isprava și dădea sfară între copii, ca să afle toți că ești neam de traistă (slab de înger... faci pipi-n pantaloni...) sau că ai încasat-o atât de tare, încât îți plânge și nasul.

Bănuiam (conștient/inconștient – n-are importanță) că originea rinoreelor nu era una păcătoasă, ci una patologică. Fie că „greșise” cu ceva și ar fi fost muștruluit, fie că se îmbolnăvise – lucrurile erau lămurite. Problema apărea când lăsam să se vadă. Înțelegeam (într-un fel sau altul) că trăgeam după noi o cruce (deși nu ne-am întrebat de ce eram obligați s-o cărăm în spinare), însă asta nu era o înjosire, ci o chestiune general valabilă. Ceea ce nu pricepeam (lucrul cu care nu eram de acord) era ca cineva să accepte „pedagogia divină” altfel decât cu zâmbetul pe buze – pentru că-i diminua vizibil încrederea în „MÂNTUIREA” ce avea să vină. Că ne smiorcăiam prea des pentru niscaiva banalități... Că trebuia să fim bărbați (deși eram niște puțoi ce încă miroseau a scutece) și că se cuvenea să ne spălăm fețele cu lacrimi de pocăință și nu s-așteptăm să ne atragă alții atenția că ne curg mucii în castronul cu ciorbă de barabule, făcută în oala de douăj de litri din care eram serviți pe rând, iar după ce terminam de mâncat, recitam în cor Sărumâna pentru masă/și bucătăreasa grasă.

Atunci teologhiseam fără să știm, și nu ne remarca nimeni. Acum (și să vreau să găsesc în tratatul de teologie al unuia dintre profesorii mei o fărâmă de glagore, ca să-i întocmesc recenzia pe care o vrea tipărită în revista Facultății), nici că pot. (Iar el mă tot sună să mă-ntrebe dacă e gata.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu