marți, 11 iulie 2017

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009


a patra parte

 

Pornind de le cele spuse de sfântul Grigorie al Nissei în legătură cu omul cel întâi plăsmuit: „prin expresia indefinită desemnează întreaga omenire (...) Iară omul a fost făcut dupre Chipul [lui Dumnezeu]; adică, dupre firea sa, el este întreg în asemănarea lui Dumnezeu. Deci sa făcut, prin Înțelepciunea cea Atotputernică, nu o parte a întregului, ci dintro dată toată plinătatea firii.”

Și adaugă părintele Sofronie, printre multe altele, că fiecare dintre noi (ăștia care ne petrecem timpul visând la stele și mărgele), dacă își ia în serios statutul său de persoană, trebuie să poarte în el, în chip real, întreaga plinătate a ființei, pentru a-și însuși acea împlinire universală despre care vorbește sfântul Grigorie.

Altfel spus, subsemnatul – în cazul în care plănuiește să dobândească, la cote maxime, plenitudinea existenței dumnezeiești în viața de apoi – este nevoit, aici, pe pământ, să poarte în mintea sa și-n sufletul său întreaga omenire. Fiindcă trebuie să mă înfățișez vrednic de chipul pe care-l port în mine. În concluzie, sunteți invitați să vă cuibăriți în măruntaiele ființei mele la orice oră din zi și din noapte. Atât voi, cei vii, cât și voi, cei morți. Tot ce vă cer este să vă descălțați la intrare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu