duminică, 2 iulie 2017

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009

       
         a doua parte

 

Ce lucru minunat ne-a lăsat Dumnezeu pe pământ: Să-l poți ajuta pe aproapele, iar în același timp să te ajuți pe tine! Un soi de dăruind vei dobândi – cheia de boltă a unei societăți ce pretinde amabilități față de orice vietate, fie ea rațională, fie nerațională.

Dar ce zic eu? Este o taină. Când oferi ceva unor persoane (sau, după caz, animale ce nu se bucură de titlul acesta) este nevoie și de dorința celui/celei care primește ceea ce i se oferă. Din acest motiv se zice că dragoste cu sila nu se poate. Cu atât mai mult, niște lucruri care azi sunt, iar mâine dispar. E nevoie ca tu să accepți ceea ce eu îți dau. Și uneori o fac rămânând „de pagubă”. Cel puțin așa zic antiecumeniștii. Că dacă pun Ortodoxia pe tavă și le-o întind celor de alte confesiuni, nu o pot face decât cunoscând a priori înclinația lor sinceră către obiectul oferit. Altfel aș face contrariul celor spuse de Mântuitor, și anume: să nu dăm cele sfinte câinilor, nici s-aruncăm mărgăritarele noastre înaintea porcilor, ca nu cumva (aceștia) să le calce în picioare și, întorcându-se (spre noi), să ne sfâșie (Matei 7, 6). Iar asta, de vreme ce așa cum Hristos s-a dăruit pe sine, în întregime, neamului omenesc, și noi suntem datori să dăm oricui ne cere adevărul pe care-l cunoaștem. Fără concesii. Fără frică. Cu bune și rele. Ce face omul cu ce a primit, e treaba lui; e între el și Dumnezeu. Fiindcă tot el afirmă, prin pana evanghelistului, să nu judecăm, ca să nu fim judecați, și că toate câte voim să ne facă nouă oamenii, întocmai să le facem și noi lor; că aceasta este Legea și Prorocii (Matei 7, 1; 12). Prin urmare, să dăm ce avem de dat cu inima lărgită, știind că omul poate greși chiar și-n lucrurile săvârșite cu intenții altruiste.

Căci până la urmă nimeni nu dă de la el, ci din ceea ce i s-a dăruit. Și-n caz că tot ce avem, avem pentru că ni s-a donat de Sus – fiți pe pace! Este destul oxigen pentru tătă lumea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu