marți, 3 octombrie 2017

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009

31.

N-am mers la vecernie. Am stat acasă, imaginându-mi conversații

   

─ Când ne îndeplinește Dumnezeu dorințele?

─ Atunci când dorința noastră este dorința lui.

─ Iar când zici Doamne, facă-se voia ta, ce spui cu asta? Nu încerci să unești cele două voințe atât de mult, și când vei zice facă-se voia ta, vei spune de fapt facă-se voia mea? Nu s-a lipit voința ta de voința lui, și (supunându-te lui, din iubirea pe care ți-a arătat-o) n-ai descoperit că voia lui este libertate, este iubire, este adevărata cale spre adevăr?

Dacă vrem să devenim hristoși după har, trebuie să învățăm să fim cuvinte ale lui Dumnezeu. Trebuie să le lăsăm să rodească în noi până la desăvârșire, în încercarea de a deveni logocentrici. Cuvântul lui Dumnezeu însă are nevoie de un sol fertil și de o voință echilibrată, gata să-l accepte dincolo de bine și de rău. Orice nemulțumire, oricât de mică ar fi ea, pune cătușe harului. În schimb, fiecare DA, spus în favoarea lui, deschide cerurile.

„Întruparea ar fi fost imposibilă fără acel «Iată roaba Domnului» al Fecioarei, în aceeași măsură în care ar fi fost imposibilă fără voința Tatălui. (...) Charles Williams în romanul său All Hallows Eve spune despre întrupare că ceea ce îi determină unicitatea este că «într-o zi o fecioară din Israel a fost capabilă să pronunțe numele cel sfânt cu toată inima ei, cu toată mintea, cu toată ființa, cu tot trupul ei, în așa fel încât în ea cuvântul s-a făcut trup»” (Antonie de Suroj, Școala rugăciunii).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu