duminică, 13 mai 2018

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009

40.

Rugați-vă ca Dumnezeu să vă dea momente de convertire – Pr. Arsenie Boca

 

Tot cu fratele N. Așteptam să ne vină rândul la spovedit. Mai mulți băieți, puține fete, stăteam roată și-l ascultam cum ne povestea. Zicea că Rusia are un nou sfânt – necanonizat, dar ce contează? Un tânăr ca noi (plimbându-și mâna prin fața noastră), ce nu s-a dat îndărăt când a fost vorba să propovăduiască cuvântul iubirii:

Niște sataniști i-au cerut să vină la slujbele lor (ei participând la liturghiile lui), să vadă dacă se teme și cine pe cine convinge mai repede. A fost de acord. Azi așa, mâine așa, el cu Hristos, ăia cu Satana, până-n dimineața în care l-au găsit țeapăn în pat – cauza: mai multe lovituri de cuțit.

─ Și asta-l face sfânt?

─ În caz c-a făcut-o pentru Iisus și nu pentru sine, nu văd de ce n-ar putea fi, mormăi N. Celui care-ți cere dă-i. Dacă te silește să mergi cu el o milă, tu mergi două. Nu-ți întoarce spatele! prinzând curaj. Că doar n-am spus-o eu: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blastămă... Dați și-vi-se-va-da! L-au ucis din ură pentru Dumnezeu, deci e socotit mucenic.

─ Dacă nu...

─ Dacă nu, ce?

─ Și vise va da...

─ Păi eu ce-am zis? nesesizând aluzia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu