sâmbătă, 2 iunie 2018

(5) Jurnal de Recepție. Beizadeaua


Faceți cunoștință cu Boby, mirobolantul vițel al clanului princiar de Crișana. Ca orice progenitură lipsită de frați și surori, și el a fost educat în spiritul nobil al lui fă ce vrei și nu-băga-în-seamă-părerile-celorlalți: Ți-e foame? Așteaptă să-ți pice-n poală. Ți-e sete? Kauflandul este aproape. Iei merțanul și – jap! – direct în portbagaj, de coș n-au nevoie decât invalizii... sau, eventual, suni pe careva, comanzi și-ți aduce. Când întinzi mâna către un servitor, procedează corect: Reproșează-i ceva! Și fii cu luare-aminte: Întotdeauna există și complici.
Să nu te pună spurcatul să-i ajuți! să ai mereu ochii-n cinci! înăsprește-ți vocea! pune-i la zid! Îndurarea e pentru cei ca noi, dar tu deosebește-te și-ntre ei. Lustruiește-ți talanga! încordează-ți coada! alungă muștele!... timp în care îți faci și-un selfie. Dacă nu află cireada că-i desconsideri pe cei care nu-și permit un frizer, poți să te castrezi singur. Pune-ți uniforma de tanchist! turează motorul! calcă pedala până la fund! ...iar pe țeasta lor pân se pulverizează. Plebea trebuie ținută în șapte frâie... TU EȘTI SINGURUL CARE POȚI S-O ÎNDREPȚI.
Cum mi-a zis după ce m-a trimis la vaca din 106, dar s-a lămurit că n-are cu cine:
─ Păi așa se parchează? Fut-o-n aripă! Și dungile alea albe pentru ce-s? Să aterizeze avioanele? Tu-i morții ei de zdreanță. Bă, să-m bag... Zici că s-o tâmpit lumea. Jur că trag ciment și pun cărămizi. Uită-te la dubița aia! Ocupă două locuri...
Binențeles că nu lucra nicăieri. Avea, la fel ca pruncii lu mătușă-sa, un procent din închirieri, iar în rest freca buha. Mai puțin când dădea o raită prin cartier și defila sictirit prin fața hotelului – scrupulosul supervizor din umbră. Îndată te pomeneai cu el, verificând, chipurile, dacă-s aprinse becurile pe terasă, dac-au plecat muzicanții și – cel mai important – cât leuștean are să capete.
Când era în toane rele, neinițiat în tainele rușinii, îi poruncea consoartei. Însă principesa Sisi, hipnotizată de noul ei smartphone, uita pentr-o oră-două de ce se măritase, și sosea când îmi era somnul mai drag. Îngăima câteva cuvinte, mă apostrofa, deoarece găsise ușa încuiată, iar pe mine picotind în post, și-mi arunca o privire disprețuitoare, cu efect de cafea tare, care – presupunând c-aș fi ațipit la loc – dezlănțuia coșmaruri și migrene.
Acum o săptămână, pe la trei și ceva, îl deranjase pe-un coleg de-al meu, fiindcă rămăsese fără țigări. Și cum biștarii nu se fac prin muncă, ci doar dacă te adresezi celor care-o profesează, de cum l-a zărit s-a apucat să-i toarne:
─ Hai, bă sclavule!... Cu viteză. Mai sunt și alții care tre să se odihnească. Și iară tai frunză la câini pe cheltuiala altuia? De te mai prind, îți aduni catrafusele și Pa!
Numai că el, obraznic și nu cu toate țiglele pe casă, se strânse cu ambele mâini de prohab și-i replică imediat:
Pap-o tu!
Și dă-i și ceartă-te cu proasta, sculându-i și înfuriindu-i pe clienți. La un moment dat și-a făcut apariția Bobiță, cu o falcă-n cer și cu una-n pământ, să-l omoare în bătaie pe recepționer, ăla fugi în restaurant, scoase din sertar un cuțit pentru unt și dulceață, de la etaj li se strigă „Potoliți-vă, măi copii!”, iar vițelul ripostă instinctiv cu „Tu vorbești? Du-te și ia lecții, că nu știi să-ți parchezi mașina!” Urlau de răsuna văzduhul pân la podul Traian, tulburându-le pe prostituatele care făceau trotuarul, și care, aglomerând carosabilul, dădeau din coate, ca la bâlci, printre tirurile și microbuzele ce le claxonau:
─ Vezi, Lăcrămioară, de ce nu m-am însurat io? cârcotea travestitul... Niște mitocani.
─ Uită-te fă, pe unde umbli!
─ Fă e mă-ta.
În fine, un echipaj de poliție ce pornise la vânătoare de mistreți și căprioare s-a preocupat nițel de sănătatea scandalagiilor, a luat declarații, a împărțit amenzi și le-a urat „Numa bine!” înainte să demareze cu Loganurile lor ramolite, prilej favorabil pentru dilău să șutească încasările din ziua respectivă, și anume leafa pe-o lună, juma de chirie, amenda cu pricina și două numere cu Lăcrămioara.
─ Și nu te-au dat în judecată, nu te-au chemat la Secție?
─ Pentru ce? Camera video nu bate pe casa de marcat.
─ Eu aș fi intrat în panică.
─ Chill, bos! Nu-s nici primul și nici ultimul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu