duminică, 1 iulie 2018

Jurnal de idei (theo)logice 2006-2009

46.

Voiam să scriu despre Sonata în Si minor a lui Liszt – sperând că Tvorețul o să fie generos cu mine la Procesul Etapei: „Pruncule, neprihănite îndeletniciri ai avut! Cum ai sfidat mizeria umană prin monologurile muzicale! Cum ai strunit bestia din tine prin acordurile sacre ale Neudeutsche Schule! Cum ai încercat să te tămăduiești singur...! – dar m-am împiedicat iarăși de Biblie.

 

Parabola fiului risipitor sau Banutot la ban trage

 

Tatăl a dat partea de avere ce i se cuvenea fiului cel tânăr, iar tăntălăul a cheltuit-o pe haleală, băutură și femei. P-ormă i s-au umflat buzunarele de praf și de vânt, și, rozându-l tare la ghiozdan, a zis că era mai convenabil în bătătură la tac-su; de bine, de rău, nu murea de foame. Astfel că, a decis să se reîntoarcă. Restul poveștii îl știți.

Pesemne că în societatea de azi, fiul, intrat în „tagma adulților”, l-ar fi dat în judecată pe tată: nu-i cunoaștem vârsta, dar știm că era mezinul.

Vinovat e puriul. De ce nu i-a trosnit lu fi-su vreo cinci scatoalce? „Bagă-ți, bă, mințile-n cap! Nu pupi tu o lețcaie de la mine. Păi ce, am păscut gâște împreună? Dacă ai un plan de afaceri... vrei să-ți deschizi o lăptărie, o simigerie..., stăm de vorbă. Da tu nici muiere, nici copii, nici oi pe izlaz, nici porci în coteț... nici păr la cur. Mă iei la mișto?”

Însă tătânul: „Iț ochei, băiatu meu. Hai că mediat îți dă tăticu. Și du-te... unși-a spart dracul opincile!”

Iar când feciorul a revenit (în patrie și-n familie), babacul, mai să leșine (la cât de încântat era) când îl văzu. Îi dete sacoul cel mai scump, îi puse ghiulul pe deget, încălțări noi, friptură de vițel, o stacană de vin, încropiră un mic bairam... alea-alea. Deși nu se menționează  n i c ă i e r i  de tulburări de personalitate sau de pierderi de memorie.

Și de unde acel „mi se cuvine” (Luca 15, 12)? De când părinții trebuie să pună, dintr-odată, la picioarele odraslelor „partea lor”? De ce să nu le-o dea atunci și numai atunci când cei din urmă vor putea face dovada unui „proiect de viață”?

În prima situație e ușor de ghicit cum vor decurge lucrurile, dar în cazul în care nu-s în stare să... (și e limpede, ca izvoarele de apă spre care tânjește cerboaica, că niciunul dintre ei n-are habar de așa ceva), o să apeleze la părinți. Vorba ceea: Dă-i omului un pește, și are merinde pentr-o zi; învață-l să pescuiască, și o să aibă la ce ronțăi toată viața.

Iar dacă nici genitorii nu știu ce să facă, asta e. Cine a zis că parabola a fost spusă pentru a-l acuza pe unul sau pe altul? Nimic mai fals. Ea relatează peripețiile întregului Adam.

Te crezi inocent?

Aruncă cu piatra.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu